top of page

Etapper i bygget

  1. Båtarna byggs av plywood som sågas efter mallar.

  2. De olika delarna fästs ihop med koppartråd så att skrovet får sin form. Därefter läggs en remsa med glasfiberväv och plast längs fogarna på skrovets insida och koppartråden kan klippas bort på utsidan.

  3. Nu får utsidan på fogarna samma behandling med glasfiber och plast och blir efter spackling och slipning "osynliga".

  4. Innan däcket läggs på limmas däcksbalkar och förstyvningar på plats och hela skrovet lackas invändigt för att tåla vatten.

  5. Bygget avslutas med slipning, lackning och målning tills båten ser ut som du vill ha den.

  6. Du får också tillverka riggen och delta i segelsömnaden.

 

Detta enkla byggsätt ger en mycket lätt, styv och stark båt. Skulle olyckan ändå vara framme är det lätt att själv laga en skada i skrovet genom att såga upp ett hål och lägga i en bit plywood.

Du får hjälp genom hela bygget av mycket erfaren handledare. Föräldrar eller andra medhjälpare är också välkomna. Särskilt vid slipoperationerna som kan bli lite jobbiga.

Båttyper

Vi bygger jollar, katamaraner och segelkanoter av olika slag. Har du andra önskemål är du också välkommen (max 6 meter, ej motorbåt). Här hittar du de vanligaste båttyperna
Vi har mallar för de båtar som presenteras här. Konstruktionerna är välbeprövade och därför de vanligaste båtarna i bygglokalen. Det går också att köpa ritningar och bygganvisningar till våra egendesignade modeller. Kontakta oss för detaljer.

Bygglokalen

UBB:s lokaler är inrymda i vårt egna fartyg Stenfjell som ligger förtöjt vid Södermälarstrand, kajplats 18, mitt för Münchenbryggeriet. Lokalerna är i två våningar. I bottenvåningen har vi bygglokal och metallverkstad. I övervåningen finns snickeri, klubbrum och kök.

Vad kostar det?

Medlemsavgiften är 250 kr per år. För byggavgiften som är 550 kr per termin får du tillgång till handledning, maskiner och dyrare verktyg. Enklare handverktyg som mejslar mm kostar några hundra och förvaras i egen verktygslåda med lås. Materialet till de vanligaste båtarna, Apollo och A-kanot kostar ca. 20 000-25 000 kronor.

En annan väg till egen båt är att köpa en begagnad båt för några tusenlappar som du kan rusta hos oss. Vi har många kontakter och kan hjälpa till att hitta en bra båt till rimligt pris. 

Att bygga en båt:

bottom of page